Tratamente

Spitale din Istanbul care realizează intervenții cu Gamma Knife

Gamma Knife este o metodă de tratament a tumorilor și a altor anomalii ale creierului care se realizează fără durere și fără sângerări. Avantajele acestui tip revoluționar de tratament, care elimină necesitatea unei intervenții chirurgicale deschise în mai multe tipuri de tumori cerebrale, este reprezentat de faptul că nu necesită folosirea sălii de operație și nici anestezia generală, nu se practică incizii pe scalp, părul nu trebuie tăiat și nu cade, țesuturile cerebrale sunt expuse la foarte puține radiații, pacienții pot fi externați în chiar ziua operației și nu există perioadă de recuperare.

Bolile care pot fi tratate cu Gamma Knife sunt tumorile benigne ale creierului (schwanoamele vestibulare, cunoscute anterior sub numele de neuroame acustice, eningioamele, adenoamele hipofizare, tumorile de la baza craniului, cordoamele, toate celelalte schwanoame intracraniene, tumorile glomului jugular, craniofaringioamele, hemangioblastoamele și tumorile zonei pineale), anomaliile vaselor de sânge (malformațiile arteriovenoase, malformațiile cavernoase cerebrale, cavernoamele și fistulele arterio-venoase durale), tumorile  maligne (melanoamele maligne, melanoamele oculare, anumite tumori gliale, hemangiopericitoamele și carcinoamele nazofaringiene), bolile funcționale (nevralgia de trigemen) și tulburările de mișcare (tremurul asociat cu boala Parkinson). De asemenea, Gamma Knife este o alternativă pentru pacienții care refuză operația deschisă motivat de faptul că nu pot tolera procedurile chirurgicale din motive cum ar fi vârsta sau afecțiunile medicale asociate de care suferă.

Radiochirurgia Gamma Knife este un tip de tratament de radioterapie. Se mai numește și radiochirurgie stereotactică. Deși este numită chirurgie, o procedură Gamma Knife nu folosește bisturiu și deci nu se practică incizii. Gamma Knife folosește fascicule foarte precise de raze gamma pentru a trata o zonă de boală (leziune) sau de creștere (tumoare). Radiochirurgia distruge celulele astfel încât acestea să nu poată crește, iar o leziune sau o tumoare se va micșora în dimensiune în timp.

Radiochirurgia Gamma Knife se numește chirurgie deoarece rezultatul final este similar cu îndepărtarea unei leziuni prin intervenție chirurgicală. Fasciculele de radiații sunt focalizate cu precizie pentru a ajunge la leziune, cu un efect redus asupra țesutului sănătos din apropiere.

O procedură Gamma Knife este efectuată de o echipă multidisciplinară, condusă de un oncolog radioterapeut. Ceilalți membri ai echipei pot include neurochirurg, neuroradiolog, radioterapeut, asistent medical, fizician medical, dozimetrist și alți furnizori de servicii medicale, după caz.

Turcia este o țară care dispune de această tehnologie în multe dintre spitale. Iată o lista a celor considerate a fi cele mai bune din Istanbul:

Grupul spitalelor Acibadem

Spitalul Hisar Intercontinental

Medical Park Group

Centrul medical Anadolu, Kocaeli

Spitalul Universitar Medipol

Spitalul LIV

Grupul Memorial Hospitals

Medicana International

Spitalul Universitar Okan

Spitalul Universitar KOC

Spitalul Universitar Istinye

OTA si Spitalul Jinemed

Spitalul Universitatii Yeniyuzil Gaziosmanpasa

Spitalul Hisar Intercontinental, Istanbul

Photo by Arseny Togulev on Unsplash

Vezi și: Informați-vă din sursă sigură înainte de a călători!

Laura Bogaciu

Jurnalist cu o experienta de 29 de ani, din care 28 in domeniul Sanatatii. Pasionata de profesie dar cu regretul de a nu fi urmat, la timpul potrivit, Facultatea de Medicina. As fi ales, cel mai probabil, cardiologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button