Mersul în vacanță, sau terapia prin călătorie, tratament pentru demență
Mersul în vacanță sau terapia prin călătorie poate fi pentru unii de domeniul science-fiction, însă pentru alții de folos, ajutându-i să-și mențină starea de sănătate.
Mulți dintre voi probabil că ați auzit de terapie prin muzică și terapie prin artă. Ei bine e timpul să aflați mai multe despre terapia prin călătorie de la cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan (ECU) care vă propun să vă schimbați modul în care priviți turismul, văzându-l nu doar ca pe o experiență de agrement, ci ca pe o industrie care poate oferi beneficii reale pentru sănătate.
Centrul pentru Sănătate de Precizie al ECU și Școala de Afaceri și Drept au coaborat la elaborarea unei lucrări științifice și au constatat că multe aspecte ale plecării în vacanță ar putea avea un impact pozitiv asupra celor cu probleme sau afecțiuni de sănătate mintală.
Dr. Jun Wen, cercetătorul principal, a spus că echipa de cercetare compusă din experți în turism, sănătate publică și marketing a investigat modul în care turismul ar putea aduce beneficii celor care trăiesc cu demență.
„Experții medicali pot recomanda tratamente pentru demență, cum ar fi terapia prin muzică, exercițiile fizice, stimularea cognitivă, terapia cu reminiscență, stimularea senzorială și adaptările la timpul mesei și mediul pacientului. Toate acestea se găsesc adesea și în vacanțe”, a spus dr. Wen, potrivit Medicalxpress.com.
„Această cercetare este printre primele care discută conceptual despre modul în care aceste experiențe de turism ar putea funcționa ca intervenții în demență”., a mai precizat medicul.
Distracție de vacanță sau tratament?
Dr. Wen a spus că natura variată a turismului înseamnă că există multe oportunități de a încorpora tratamente pentru afecțiuni precum demența.De exemplu, a fi în medii noi și a avea noi experiențe ar putea oferi stimulare cognitivă și senzorială.
„Exercițiile fizice au fost legate de bunăstarea mentală, iar călătoriile implică adesea o activitate fizică îmbunătățită, cum ar fi mai mult mers pe jos”, a afirmat dr. Wen.
„Orele de masă sunt adesea diferite în vacanță: sunt de obicei mai multe și cu mai multe persoane și s-a constatat că mesele în stil familial influențează pozitiv comportamentul alimentar al pacienților cu demență. Și apoi sunt elementele de bază, cum ar fi aerul proaspăt și lumina soarelui, care cresc nivelul de vitamina D și serotonina.Tot ceea ce se reunește pentru a reprezenta o experiență turistică holistică, face ușor să vedem cum pacienții cu demență pot beneficia de turism ca intervenție”, a explicat Dr. Jun Wen.
O schimbare în gândire
Impactul COVID-19 asupra călătoriilor din ultimii ani a ridicat întrebări cu privire la valoarea turismului dincolo de stilul de viață și factorii economici.
„S-a descoperit că turismul sporește bunăstarea fizică și psihologică. Așadar, după COVID, este un moment bun pentru a identifica locul turismului în sănătatea publică – și nu doar pentru turiștii sănătoși, ci pentru grupurile vulnerabile”, a mărturisit dr. Wen, care speră că o nouă cercetare ar putea să examineze modul în care turismul poate îmbunătăți viața oamenilor cu diferite boli.
„Încercăm să facem ceva nou în legătură cu turismul și știința sănătății. Va trebui să existe mai multe cercetări empirice și dovezi pentru a vedea dacă turismul poate deveni una dintre intervențiile medicale pentru diferite boli precum demența sau depresia. Așadar, turismul nu înseamnă doar călătorii și distracție; trebuie să regândim rolul pe care îl joacă turismul în societatea modernă”, a precizat medicul.
Lucrarea „Turismul ca tratament pentru demență bazat pe psihologie pozitivă” a fost publicată în Tourism Management.
Foto: Sofia Shultz / pexels.com