CliniciPACIENȚI

Dr. Andreas Vythoulkas: România, centru de turism medical în FIV. Avem foarte multe cupluri care vin din străinătate

Grecii fac turism medical de zeci de ani în domeniul infertilității. Cupluri din toată lumea se duc în Grecia pentru procedure de fertilizare in vitro. O singură clinică privată din Atena, Clinica Genesis Athens, efectuează anual un număr de fertilizări in vitro (FIV) mai mare decât reușește toată România la un loc să facă într-un an în toate clinicile de FIV. Începând cu 1 iunie 2022, în București funcționează cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei la București în cadrul clinicii Genesis Athens România, astfel că acum putem vorbi și de turism medical în țara noastră pentru infertilitate.

Clinica Genesis-Athens din București este filiala clinicii cu același nume din Atena. Clinica din Grecia este una dintre cele mai bune clinici din lume în domeniul fertilizării in vitro, cu una dintre cele mai mari rate de reușită din prima încercare, peste 50%.

Cu ajutorul dr. Konstantinos Pantos, directorul clinicii din Grecia, s-au născut în jur de 50.000 de copii în toată lumea, inclusiv în România.

,,Când m-am întors din Australia, în Grecia, în urmă cu peste 25 ani, am început cu un cabinet mic în care vroiam să ajut cuplurile infertile. Apoi ne-am dezvoltat. Acum spitalul meu din Grecia e cel mai mare și este cel de-al patrulea centru pentru tratamentul infertilității din Europa. Avem o rată mare de succes și cred că cea mai bună cale de a-ți face reclamă sunt copiii, 40.000-50.000 de copii. Am ajuns să facem turism medical în Grecia, în spital. Vin cupluri din 24 de țări, inclusiv din Statele Unite, Anglia, Australia”, a spus prof. dr. Konstantinos Pantos, directorul clinicii Genesis Athens din Grecia și Vicepreședintele Centrului Internațional de Turism Medical (IHTC).

Mii de cupluri din România au mers ani de zile la Atena, la clinica prof. Pantos pentru a obține o sarcină. Însă, decizia de-a deschide o filială în România, la București a scurtat drumurile cuplurilor infertile și cheltuielile, scutind astfel cazarea și transportul.

 ,,Româncele pot rămâne în România să facă tratamente de infertilitate și proceduri de fertilizare in vitro și nu doar că rămân, dar avem foarte, foarte multe cupluri care vin din străinătate”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, directorul clinicii Genesis Athens din București.

Între timp, clinica din țara noastră s-a extins, a devenit neîncăpătoare, cererile cuplurilor infertile fiind din ce în ce mai multe, astfel că pe 1 iunie 2022 a deschis în capitala României cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei, cu sediul la Spitalul Metropolitan Monza. Cu o suprafață de 6.500 mp și 8 săli de operație, clinica este capabilă să facă 1.500 de intervenții lunar, propunându-și să trateze patologii care țin de infertilitatea femeii, și de cea a bărbatului, dar și afecțiuni conexe, cum ar fi hematologie, endocrinologie.

,,România a devenit un centru de turism medical și nu doar cuplurile din România, adică românii care stau în străinătate, vin și ne caută, ci vin și foarte mulți străini. Avem foarte multe cupluri din Germania, din Anglia și din alte țări care vin în România în centrul nostru ca să facă proceduri. Acum în centrul de excelență în infertilitate vor găsi toate serviciile medicale la un loc”, a precizat la lansarea centrului dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate și directorul clinicii din București

Medicul Vythoulkas, de origine greacă, acordă consultații nu doar în sediul din București, ci și în alte 5 orașe din țară: Cluj, Timișoara, Iași, Craiova și Constanța.

În momentul de față, mai sunt cupluri infertile care pleacă în străinătate, în special cele care au nevoie de embrioni donați, pentru că în România nu este reglementată legal această chestiune.

,,Poate să ducă la migrarea pacienților care au nevoie de treaba asta în țările unde este reglementată donarea de embrioni, mama surogat, dar impactul este minor la nivelul populației noastre. Cazurile de necesitate, de mamă purtătoare sau mamă surogat sunt foarte puține. Referitor la donarea de embrioni, sunt embrioni rămași în băncile de celule care aparțin unor pacienți și care ar fi păcat să fie distruși, dacă pacienții nu-i mai doresc, nu mai au nevoie de ei fiindcă au deja visul în brațe și ar fi păcat să nu ajute cu ei alții pacienți care au nevoie”, a declarat Ioana Rugescu, consilier 1 la departamentul Celule din cadrul  Agenției Naționale a Transplantului (ANT).

Grecia, alături de Cehia se află în topul celor mai căutate state din Europa pentru FIV cu embrioni donați, având în vedere că legislația de acolo permite acest lucru.

Back to top button