NUTRIȚIE

Cilbir, un preparat specific turcesc gustos și sănătos

Ingredientul de bază al acestui preparat turcesc este oul. Așa cum se știe, oul este o importantă, bogată și valoroasă sursă de nutrienți, asigurând organismului proteine, lipide, aminoacizi și vitamine. Despre ou se spune chiar că este cel mai complet aliment. Noi, românii, avem moduri limitate de preparare a ouălor: fierte, omletă, ochiuri (în ulei) sau ochiuri românești (în apă). Iată că turcii au găsit combinații surprinzătoare pentru ouă și multe dintre ele au devenit preparate tradiționale. Așa cum este, de exemplu, cilbir. Un preparat care se servește la micul dejun.

Ingrediente: 6 ouă, 3 căței de usturoi pisați, o cană și jumătate de iaurt gras, un litru de apă, o lingură cu oțet, o linguriță de sare, două linguri cu unt și o linguriță de boia dulce sau iute (după preferință).

Cum se prepară

Se pune la fiert, într-o cratiță, la foc mare, apa, oțetul și sarea. Când apa începe să fiarbă se dă focul mic și se sparg ouăle în apă, având grijă ca ele să rămână separate. Se lasă la fiert până când se coagulează albușul, după care se scot pe o farfurie cu ajutorul unei palete, având grijă să nu se împrăștie gălbenușul.

Separat se amestecă iaurtul cu usturoiul și un praf de sare. Se toarnă acest amestec peste ouă. Într-o crăticioară se topește untul, se adaugă boiaua, se amestecă bine și se toarnă peste sosul de iaurt care acoperă ouăle.

Astfel, pe lângă comoara de nutrienți care este oul, un mic dejun în stil turcesc oferă și proteinele de calitate și prebioticele din iaurt dar și beneficiile usturoiului, care este un recunoscut antibiotic natural dar și un aliment cu dovedite efecte antihipertensive.

Laura Bogaciu

Jurnalist cu o experienta de 29 de ani, din care 28 in domeniul Sanatatii. Pasionata de profesie dar cu regretul de a nu fi urmat, la timpul potrivit, Facultatea de Medicina. As fi ales, cel mai probabil, cardiologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button