Reguli COVID de călătorie în Austria
Pandemia de Covid-19 a impus de doi ani încoace o serie de reguli pe care diferitele țări le-au adoptat iar călătorii au fost nevoiți să le respecte. Deși în prezent asistăm la o relaxare privind măsurile COVID, sunt anumite state care încă mai impun purtarea măștilor în anumite locuri. Ce s-a schimbat în Austria, începând cu luna mai 2022 în această privință, ce reguli COVID de călătorie au rămas în vigoare, unde se poartă obligatoriu masca de protecție și cât costă un test PCR în Viena aflați în acest articol.
Dacă mergeți în Austria, e bine să știți care sunt regulile actuale Covid. Încă din aprilie 2022, așa-numita regulă „3-G” (vaccinat/recuperat sau testat) se aplică doar la intrarea în Austria. Suntem în luna mai și, în timp ce în București s-a renunțat la masca de protecție, în Viena purtarea măștilor FFP 2 este încă obligatorie atât în taxiuri și în aeroport, cât și în spitalele de stat și clinicile medicale private.
Copiii sub 6 ani sunt scutiți, cei de la 6 la 13 ani pot purta o mască obișnuită, iar măștile FFP2 sunt obligatorii începând cu vârsta de 14 ani.
Dovada „3-G” (vaccinată/recuperată sau testată) a fost ridicată pentru restaurante, baruri, cluburi și evenimente. Dar pentru a intra în Austria, este necesară dovada vaccinării/recuperării COVID sau un test Covid negativ.
Ministerul Afacerilor Externe a prezentat actualele condiții:
1. Un certificat de vaccinare cu un ser autorizat*
* Certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia din următoarele condiții la data intrării în Austria: imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile; în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, valabilitatea este 270 de zile, începând cu a 22-a zi după vaccinare; vaccinarea, cu condiția ca înainte de aceasta să fi fost efectuat un test biologic molecular cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau o dovadă de anticorpi neutralizanți cu cel puțin 21 de zile înainte. Vaccinarea nu trebuie să fi avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă; imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 270 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 90 de zile, sau, în cazul unui vaccin administrat într-o singură doză, de la data administrării dozei unice să fi trecut cel puțin 14 zile. |
Important!
Atenție la măsurile interne, în special cele aplicabile la nivelul orașului Viena și la durata de valabilitate a vaccinurilor pe plan intern. Informații suplimentare pot fi consultate la punctul V – Măsuri pe plan intern și accesând pagina de internet:
Die aktuellen Maßnahmen zum Coronavirus im Überblick (sozialministerium.at)
2. O confirmare a unei infectări cu SARS-CoV-2, care a avut loc în ultimele 180 de zile și pentru care poate fi prezentat un certificat medical de vindecare.
3. Rezultatul negativ al unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării probelor sau antigen (exclusiv de la un laborator autorizat), nu mai vechi de 24 de ore de la data prelevării probelor.
Persoanele care nu îndeplinesc niciuna din condițiile menționate mai sus trebuie să se înregistreze, cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei, prin intermediul platformei Pre Travel Clearance – PTC (https://entry.ptc.gv.at/en.html) și vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile. Măsura carantinei poate fi încheiată dacă este prezentat rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
II. Excepții:
A. Minori cu vârsta de până la 12 ani, chiar dacă sunt neînsoțiți
În cazul în care părinților însoțitori li se aplică măsura carantinei, aceasta se aplică și minorilor și se încheie în momentul în care se încheie carantina părinților.
Minorilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani li se aplică regula 3G.
B. Persoanele aflate în tranzit
Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale, al cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).
Excepție fac lucrătorii care operează transporturi comerciale și de marfă.
C. Persoanele care călătoresc în Austria din zone de conflict armat/război sunt exceptate de la aplicarea condițiilor de călătorie în context COVID-19.
III. Documentele justificative pot fi redactate în limba germană sau engleză.
Autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece.
La bordul avioanelor companiei Austrian Airline, numai cu mască FFP 2
Am zburat cu avionul la Viena pe 8 mai 2022 și accesul în avioanele companiei Austrian Airline este permis doar cu mască de protecție FFP-2. Masca trebuie păstrată pe toată durata zborului.
Dacă alegeți calea rutieră, se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.
Valabilitatea dovezilor de vaccinare
Imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 180 de zile în urmă (față de 270 de zile), cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile. Pentru minorii cu vârsta de până la 18 ani pot fi prezentate dovezi nu mai vechi de 210 zile.
Persoanele care au fost confirmate cu COVID-19 înaintea vaccinării pot prezenta ca dovadă valabilă 3G certificatul de însănătoșire (nu mai vechi de 21 de zile la data vaccinării) și dovada de vaccinare, nu mai veche de 180 de zile (față de 270 de zile). Pentru minorii cu vârsta de până la 18 ani pot fi prezentate dovezi nu mai vechi de 210 zile
Valabilitatea certificatului de vaccinare pentru persoanele imunizate cu doza booster este de 365 zile, în loc de 270 de zile.
Masca de protecție, obligatorie în spitale, la fel și testul PCR
Purtarea măștii de protecţie FFP2 rămâne obligatorie în unităţile medicale şi azilurile de bătrâni din Viena, considerate locuri vulnerabile. De asemenea, accesul în spitale și clinici medicale se face în baza unui rezultat negativ al unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR).
Testele pot fi efectuate contra cost sau gratuit în centre specializate din Austria. Un test PCR pentru COVID-19 la Wiener PrivatKlinik costă 60 euro, iar rezultatul se eliberează în maxim 8 ore. Pe aeroportul din Viena se poate face testul PCR la prețul de 69 de euro de luni până duminică între orele 07 am-02 pm, rezultatul se eliberează până la miezul nopții, iar testul antigen pe aeroport costă 25 euro și rezultatul se obține în 30 de minute.
Un test PCR efectuat la tonetele speciale de pe străzile Vienei costă între 25 de euro și 45 euro testul expres, iar cel antigen 15 euro. Centrele din Viena care oferă testare gratuită pot fi consultate la pagina de internet: https://coronavirus.wien.gv.at/teststrassen/.
Masca trebuie purtată și în transportul public și în magazinele esențiale.
Nerespectarea măsurilor poate fi sancționată, iar Poliția este autorizată să efectueze controale și să aplice amenzi (în funcție de gravitatea abaterii. Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a fost majorat. Acum se situează între 1.450 și 5.000 de Euro, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.
Trebuie să știți că în funcție de evoluția pandemiei, autoritățile austriece pot adopta măsuri interne suplimentare, la nivelul fiecărui land. Se recomandă clarificarea în timp util cu autoritățile federale/locale a măsurilor adoptate, înaintea efectuării oricărei călătorii în zonele afectate de restricții.
Pagini de internet disponibile:
https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/
https://info.gesundheitsministerium.gv.at/
Măsuri interne speciale aplicabile la nivelul orașului Viena:
Übersicht der aktuellen Corona-Regeln – Infos zum Coronavirus – Stadt Wien
Wien | Corona Ampel (corona-ampel.gv.at)
https://www.austria.info/en/service-and-facts/coronavirus-information
Foto: © Alexandra Mănăilă